Kepek

Integratív terápiák, holisztikus szemlélet

"Nem a betegséget kell gyógyítani, hanem az embereket..."


A holisztikus szemlélet alkalmazása, az egész ember kezelése egy-egy betegség megelőzésében vagy kiegészítő terápiájában azt a célt szolgálja, hogy mindenki a saját személyére szabott, egyéni, számára optimális tanácsot, támogatást, megoldást kapja az egészségének megőrzésében.

Fontos, hogy ezeket a módszereket minél többen megismerjék és alkalmazzák önmagukon. Ezért a holisztikus, integratív terápia nem csak tanácsot és kezeléseket ad, hanem tanít is. Nem az orvos vagy a természetgyógyász gyógyítja meg az embereket, hanem az emberek gyógyítják meg saját magukat. A terapeuta tanácsokat adhat, útjelzőket mutathat, módszereket javasolhat, de nem gyógyít, hanem hozzásegít a gyógyuláshoz. Segíti az egyéneket a számukra legjobb gyógyulási út megtalálásában és bejárásában.

Ez az integratív, holisztikus medicina egyik fő üzenete. A tudás, az önfelelősség, az öntudatra ébredés támogatása az egészség minden területén. A terapeuta segítséget nyújt, együttérzéssel támogat, beszélget, tudással és értő szeretettel kíséri az embereket ezen az úton.

A holisztikus terápiákban fontos feladat az emberek öngyógyító képességének felélesztése, a szervezet, a test és lélek legjobb fizikai és lelki állapotba hozása. Ebben az energetikai állapot optimalizálása is fontos szerepet tölt be.

Önmagunk megismerése, a testünk és lelkünk folyamatainak ismerete és megértése, valamint az az elv, hogy szeresd és tiszteld magad, szintén gyökeres változás, állomás egy-egy egészségi állapot helyreállításában, stabilizálásában.

Milyen esetekben eredményes a holisztikus gyógyászat, terápiák alkalmazása? A megelőzés területein, amikor egy-egy betegség kialakulását szeretnénk elkerülni, vagy a betegség "hajnalán" szeretnénk minél több erőt, energiát adni a testünknek, lelkünknek. Vagy amikor krízis, trauma következik be az életünkben, és tudjuk, hogy ilyenkor még nagyobb erőfeszítést kell tennünk a regenerálás, talpon maradás érdekében. Olyan esetekben is érdemes a kiegészítő módszerekhez folyamodni, amikor krónikus, tartós betegség, immungyengeség, visszatérő gyulladások, allergiák nehezítik az életünket. A gyermekvállalásra való felkészülés is jó, ha tudatos. Sokaknál a termékenység megőrzése vagy visszanyerése is fontos szempont, különös tekintettel arra a társadalmi helyzetre, amelyben a nők egyre később vállalnak gyermeket.

Ha érzi valaki, hogy veszített az erejéből, fogy az energiája, testileg és lelkileg is egyre rosszabb állapotba kerül, akkor biztosan itt az ideje egy átvilágításnak, állapot- és környezeti felmérésnek és a változásoknak. Ha egy gyermek vagy egy felnőtt gyakran megbetegszik, gyakori gyulladások, allergiák terhelik az életét, szintén érdemes felmérni, mitől beteg, miért gyengébb az ellenálló-képessége, és mitől lesz erősebb, ellenállóbb.

Sok felesleges teher akadályoz bennünket az erőnk megtalálásában, megtartásában, az egészségünk és harmóniánk rendben tartásában. Abban tudok segíteni, hogy minél kevesebb teher nyomja a testedet és a lelkedet, minél több fizikai és lelki méregtől, toxintól, nehézségtől megszabadulj, minél több legyen az erőd és az energiád arra, hogy a saját erődből töltekezz. Ha a belső stabilitás helyreáll, a test és a lélek képes az öngyógyításra és a regenerációra. 

Az integratív, holisztikus módszerek közé tartozik többek között az aromaterápia, Bach-virágterápia, gyógynövény-terápia, ortomolekuláris terápia, a Hagyományos Kínai Orvoslás, az akupunktúra, az ayurvéda, a Tibeti Spirituális Gyógyászat, homeopátia, Schüssler-sók alkalmazása, a környezeti ártalmak felderítése és kiküszöbölése, a tisztító- és méregtelenítő kúrák igénybe vétele, biorezonancia- és frekvencia-terápia igénybe vétele, a masszázs, testkezelések, a betegség testi-lelki-szellemi okainak felderítése és kiküszöbölése, az elektroszmog, sugárzások kikóüszöbölése, az energetikai állapot erősítése, energetikai kezelések, a lelki okok és blokkok felderítése és oldása, alternatív pszichológiai módszerek alkalmazása, az ember egészének, környezetének, társadalmi, kulturális és szociális környezetének felmérése és javítása.