Kepek

Funkcionális táplálkozás, ortomolekuláris terápia

Funkcionális táplálkozás, szuper-ételek és ortomolekuláris készítmények, vitamin, - nyomelem- és tápanyag-készítmények az egészségmegőrzésben

A táplálkozási szakértők minden felvilágosító munkája ellenére a legtöbb ember túl sokat, túl zsírosat, túl édeset, túl sósat eszik, és nem figyel az esszenciális mikrotápanyagok megfelelő bevitelére. Ugyanakkor a modern élet fokozott munkahelyi és környezeti megterhelései szakértők által is sokszor alábecsült vitál (élő) anyag-szükségletet indokolnak. Manapság a helytelen táplálkozás gyakran már gyermekkorban kezdődik.Az utóbbi évtizedekben a különböző táplálékként fogyasztott növényekről, gyógynövényekről, állati és ásványi eredetű anyagokról kiderült, hogy azok nemcsak azért lehetnek fontosak, mert a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, hanem azért is, mert olyan speciális tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, amelyek betegségek megelőzésében, ill. előfordulásuk gyakoriságának mérséklésében is fontosak lehetnek.

E felismeréseknek köszönhetően valamennyi földrészen és hazánkban is rendkívül nagy számban jelentek meg olyan, nem gyógyszerként, fitoterápiás vagy gyógyhatású készítményként ismertté vált termékek, amelyeket többnyire gyógyhatású élelmiszernek, funkcionális élelmiszernek, étrend-kiegészítő készítménynek, vagy az egyes országok élelmiszer engedélyeztetési gyakorlatának megfelelően egyéb névvel illetnek.

Mi, akik ortomolekuláris terápiákkal foglalkozunk, azokat a minőségi étrend-kiegészítőket, vitamin-nyomelem- és ásványianyag-készítményeket, funkcionális élelmiszereket és gyógy-táplálékokat javasoljuk, amelyek prevenciós és terápiás lehetősége mindenki által elérhető, és a mindennapi életben alkalmazható egészségmegőrzést tesz lehetővé. Az általunk javasolt készítmények biológiailag aktív anyagok kitűnő tárházai, biztosítják a kiegyensúlyozott és változatos étrend-kiegészítést. Tájékoztatást adunk arról, milyen szerepük van az egészségmegőrzésben, a betegségek megelőzésében, a munkaképesség fenntartásában, valamint az aktív öregkor elérésében. Emellett felhívjuk a figyelmet a gyógyszerek túlzott mértékű fogyasztásának, a farmakofágiának a veszélyeire, és az ortomolekuláris szerek által nyújtott prevenciós lehetőségekre.

Mit nevezünk orthomolekuláris mediciának?

Az orthomolekuláris medicinát - amely az emberi szervezetet és betegségeket befolyásolja azáltal, hogy a szervezet saját anyagainak koncentrációját megváltoztatja - már régóta alkalmazzák, csak nem ezzel az elnevezéssel.
Az ortomolekuláris medicina célja a betegségeket kiváltó okok elkerülése, illetve megszüntetése. Alapja a szervezetben megtalálható saját orthomolekuláris "készlet" hiányainak pótlása, étrend-kiegészítők vagy funkcionális élelmiszerek formájában történő bevitele, megfelelő adagolásban és ésszerű kombinációban. Az ortomolekuláris medicina nem az ún. "nyugati" orvoslás ellen dolgozik, hanem éppen ellenkezőleg, komplementer módszerként kiegészíti és elfogadja, ha a hagyományos terápia gyógyszerek alkalmazását írja elő, de különös figyelmet fordít a hatás és a mellékhatás értékelésére, a mellékhatások csökkentésére, ha lehetséges, elkerülésére.

Mikrotápanyagok – az egészség építőkövei

A táplálék energia-értékének és tápanyag-tartalmának kiegyensúlyozottnak és egyénre szabottnak kell lennie. Mind a hiány, mind a túladagolás befolyásolja az egészségi állapotot és a teljesítőképességet. Ebben az összefüggésben a „civilizált” lakosság szempontjából a legriasztóbb a többnyire túl magas kalória-bevitel és a mikrotápanyagok egyidejű hiánya.

A táplálkozási szakértők minden felvilágosító munkája ellenére a legtöbb ember túl sokat, túl zsírosat, túl édeset, túl sósat eszik, és nem figyel az esszenciális mikrotápanyagok megfelelő bevitelére. Ugyanakkor a modern élet fokozott munkahelyi és környezeti megterhelései szakértők által is sokszor alábecsült vitál (élő) anyag-szükségletet indokolnak. Manapság a helytelen táplálkozás gyakran már gyermekkorban kezdődik.

Ezért képezik az orthomolekuláris elv alapját az egészséges táplálkozást kiegészítő vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok, nyomelemek és esszenciális zsírsavak.
Összességében több, mint 40 mikrotápanyagra van szükségünk ahhoz, hogy a szervezet anyagcseréje zavartalanul működjön. Az emberi szervezet egyes mikrotápanyagot nem, másokat pedig csak nem elegendő mennyiségben tud saját maga előállítani, így ezeket a táplálkozás során vagy étrend-kiegészítők segítségével kell magunkhoz venni.

A mikrotápanyagok életfontosságúak, többek között erősítik a szervezet ellenálló képességét, a sejt regenerációt és fenntartják az anyagcsere funkciókat.

Ortomolekuláris táplálkozási irányelvek

1. Inkább keveset, de jót! Együnk organikus ételeket, amelyek minél közelebb állnak a termelő-felhasználó közötti kereskedelmi úton. Együk ami ízlik, feltéve, hogy a táplálkozásunk sokoldalú, teljes értékű és kiegyensúlyozott, nem túl zsíros és kalóriadús. A hús és a tojás megfelelő táplálékok, de mértékkel fogyasszuk, részesítsük előnyben a háztáji vagy biogazdálkodásból származó termékeket.
2. Csökkentsük jelentősen a komplex szénhidrátok bevitelét és a cukorfogyasztást, sokaknak jelent nagy megkönnyebbülést a gluténmentes étrend. Glutén helyett a kukorica, krumpli, rizs - természetesen mindegyik vegyszermentes forrásból - jó alternatíva lehet.
3. Fogyasszunk több friss gyümölcsöt, salátát és zöldséget, lehetőleg naponta ötször - de ne feledjük itt sem a szabályt: vegyszermentesen! A gyümölcsöt mindig önálló étkezésként fogyasszuk, ne keverjük más ételekkel.
4. Együnk hetente kétszer halat, de ügyeljünk a tengeri hal fogyasztására, mert nehézfémmel szennyezett. Fogyasszunk organikus, azaz természetes környezetben nevelt folyami halat, vagy megbízható, tiszta vizekből halászott halat.
5. Igyunk bőségesen! Napi 2,5-3 l tisztított vizet, gyógynövény-teát javasolt mindenkinek fogyasztani.
6. Teljesen hagyjuk el a cigarettázást, mérsékelten fogyasszunk alkoholt.
7. Táplálkozásunkat egészítsük ki orthomolekuláris mikrotápanyagok napi fogyasztásával, melyeknek összetételét, adagolását, fajtáját beszéljük meg hozzáértő szakemberrel. 
8. Rendszeresen végezzünk erősítő-regeneráló kúrákat, különösen a nyár végi és az őszi-téli hónapokban szükséges az étrend-kiegészítés, az ortomolekuláris terápia alkalmazása.
9. Ha akut vagy krónikus betegségben szenvedünk, kiemelten fontos a tápanyag-pótlás. A C-vitamin, a D3K2 folyékony vitamin, a magnézium, nyomelemek, jótékony zsírsavak pótlása minden betegség, gyenge állapot esetén javasolt. Terápiás mennyiségben, azaz nem a minimum értékeken, hanem jóval magasabb, de egyénre és korra, állapotra szabott mennyiségben. Kérj tanácsot!